Diş beyazlatma tedavisi, sağlıklı ve beyaz bir dişlere sahip olmak isteyen kişilerin yaptırdığı bir tedavidir. Beyaz ve ışıltılı bir gülümse, kişinin kendi güvenini artırırken, çekici bir görünüm de sağlar. Çeşitli faktörlerden kaynaklı olarak zamanla diş renginde sararma, lekelenme görülebilir. Diş beyazlatma tedavisi ile dişlerin doğal beyazlığını geri kazanabilir ve gülüşünüzü canlandırabilirsiniz.
Diş Beyazlatma (Bleaching) Nedir?
Diş beyazlatma yani bleaching yöntemi, dişlerin doğal rengini açmak için kullanılan bir kozmetik diş tedavisidir. Bu işlem ile dişlerin üzerindeki lekeler, renk değişiklikleri veya sararmalar giderilir. Diş beyazlatma işlemi, diş minesinin ve dentin tabakasının renk değişikliklerini etkileyerek dişleri daha beyaz hale getirir.
Diş beyazlat işlemi klinik ortamında yapıldığı gibi ev ortamında da yapılmaktadır. Bu işlem diş üzerinde geçici bir etkisi olan işlemdir. Aşırı beyazlatma yapılırsa diş hassasiyeti ve diş minesinde zayıflama gibi sorunlarla karşılaşılabilir.
Dişin Renklenme Sebepleri Nelerdir?
Dişin renklenme sebepleri çeşitli nedenlerden dolayı gerçekleşebilir. Diş renklenme sebepleri aşağıdakilerden kaynaklanabilir.
- Bazı yiyecek ve içecekler diş renklenmesine neden olabilir. Kahve, çay, meyve suyu, çikolata gibi renkli ve pigmentli gıdalar leke oluşumuna yol açabilir.
- Sigara tüketimi genellikle dişlerin sararmasına neden olur.
- Dişlerdeki plak ve tartarlar diş üzerinde birikerek sararmaya ve lekelenmeye neden olur.
- Yaşlanmayla birlikte dişlerdeki doğal beyazlık azalabilir.
- Fazla antibiyotik kullanımı da dişlerin gelişimi sırasında kalıcı bir etkiye neden olabilir.
- Diş yapısını etkileyebilecek bazı hastalıklar da diş renklenmesine sebebiyet verebilir.
Diş Beyazlatma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş beyazlatma tedavisi hem evde hem bir diş kliniğinde yapılabilir. Diş kliniğinde öncelikle diş hekimi sizin diş beyazlatma tedavisine uygun olup olmadığınızı belirler. Diş beyazlatma işlemi öncesinde diş temizliği yapılabilir, tartar birikimi giderilir.
İşlemde diş etlerinin etrafı zarar görmemesi için özel bir maddeyle kaplanır. Beyazlatma jeli bir süre boyunca bekletilir. Bazı durumlarda ışık veya lazer ışığı kullanılabilir. Bu ışıklar beyazlatma jelinin etkisini artırabilir ve işlem süresi kısaltılabilir. Daha sonra beyazlatma jeli ve koruyucu maddeler de temizlenir.
Ev tipi bir diş beyazlatma işleminde öncelikle hekiminiz sizin ağız ölçünüze uygun şekilde beyazlatma plakları hazırlar. Plakların içine belirli miktarda diş beyazlatma jeli uygulanır. Plak gün içerisinde belirli bir saat aralığında kullanılır. En fazla iki hafta sürecek şekilde bir planlama yapılır. Düzenli şekilde kullanıldığında gözle görülür bir beyazlama sağlanacaktır.
Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
Diş beyazlatma yöntemleri, klinik ortamında diş beyazlatması ve ev ortamında diş beyazlatması olarak iki şekilde gerçekleştirilir. Bazı durumlarda iki yöntem bir arada kombine şekilde de uygulanabilir. Diş kliniğinde gerçekleşecek beyazlatma yöntemi daha hızlı ve güvenilir olabilir.
Evde uygulanabilecek beyazlatma yöntemi belirli bir süreç gerektirir. Ortalama bir hafta boyunca gün içerisinde belirli bir saat beyazlatma jelinin sürüldüğü bir plak kullanılmalıdır. Bu süreç klinik ortamında yapılan yönteme göre daha uzun sürebilir ve düzenli olarak yapılması gerekir.
Her ikisinin beraber kullanıldığı yöntemde ise diş rengi sigara kullanımına ve çok fazla çay, kahve tüketimine bağlı olarak fazlaca sararmış ve lekelenmiştir. Bu yüzden öncelikle ofis tipi diş beyazlatma işlemi yapılır. Dişlere daha fazla zarar vermemek için beyazlatma jeli çok uzun bir süre diş üzerinde bekletilemez.
Kimler Diş Beyazlatma Yaptırabilir?
Diş beyazlatma genellikle sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olan kişilere yapılır. Diş beyazlatma işlemi sağlıklı diş yapısına ve diş etlerine sahip olan insanlara uygulanır. Dişlerinde lekeler ya da sararmalar olan kişiler, diş beyazlatma işlemini yaptırmak isteyebilirler. Diş beyazlatma işlemi için diş çürüğü, diş eti hastalığı veya herhangi bir ağız sağlığı sorunu bulunmaması gerekir.
Çocuklar, hamileler, emzirenler, hassas dişlere sahip olanlar, diş minesinde hasar, çatlak bulunanlar diş beyazlatma işlemi için uygun olmayabilirler. Diş beyazlatma işlemi öncesinde diş hekimine danışmak, dişlerinizin bu işleme uygun olup olmadığını bilmek önemlidir.
Diş Beyazlatmanın Yan Etkileri Nelerdir?
Diş beyazlatma işlemi güvenli bir prosedürdür ancak geçici yan etkiler görülebilir. Her bireyin diş yapısı farklı olduğu için herkeste görülen yan etkiler farklı olabilir. Yaygın olarak görülen yan etkiler aşağıdaki gibi olabilir:
- Geçici diş hassasiyeti oluşumu yaşanabilir.
- Geçici diş eti iritasyonu görülebilir.
- Geçici beyaz lekeler oluşabilir ama zamanla düzelir.
- Renk geri dönüşü oluşabilir.
Diş Beyazlatma Tedavisi Fiyat
Diş beyazlatma tedavisi fiyatı, diş beyazlatma yöntemlerine göre değişiklik göstermektedir. Ofis tipi diş beyazlatma yönteminde diş renginin hangi durumda olduğu önemlidir. Çok sararma ya da lekelenme görülen durumlarda daha fazla efor sarf edilebilir. Bu, diş beyazlatma tedavisi fiyatının daha artmasına neden olacaktır. Diş beyazlatma tedavisinde kullanılacak malzemelerin de kalitesi fiyatı üzerinde etkilidir. Diş beyazlatma tedavisi fiyat hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Yapılacak muayene ile bir fiyat bilgisi verilmesi mümkün olacaktır.
Diş Beyazlatma Kalıcı mı?
Diş beyazlatma kalıcı değil ama uzun süreli olabilecek bir işlemdir. Diş beyazlatma işlemi sonrası dişlerde zamanla renklenmeler başlayabilir. Bu süreçte kişinin yedikleri, içtikleri, sigara kullanımı, ağız hijyeni önemlidir. Diş beyazlatma işlemi dişlerdeki renk değişikliklerini ve lekelenmeleri çözen bir tedavi yöntemidir. Ancak zamanla doğal olarak dişlerde renklenmeler ve lekelenmeler oluşacaktır.
Diş beyazlatma işleminin uzun süre etkili bir şekilde kullanılabilmesi için renklendirici niteliği olan yiyecek ve içeceklerin tüketimi sınırlı olmalıdır. Sigara içmenin azaltılması ve düzenli şekilde diş ve ağız bakımının yapılması gerekmektedir. Dişlerin renklenmesi kaçınılmazdır ama daha az olması için çaba gösterilebilir.
Diş Beyazlatma İşlemi Ne Kadar Sürer?
Diş beyazlatma işleminin süresi kullanılan yönteme göre değişecektir. Ofis beyazlatması yani diş kliniğinde gerçekleşecek beyazlatma, genellikle bir saat sürmektedir. Burada önemli olan kişinin dişlerindeki lekelenme ve sararmanın ne derecede olduğudur. Diş hekimi tarafından yapılan diş beyazlatma işleminde lazer ışığından destek alınması işlemin süresini kısaltabilir.
Ev tipi diş beyazlatmada diş hekiminin size vereceği beyazlatma jelinin yer aldığı plağı kullanmak gerekir. Bu süreç yaklaşık bir hafta on gün arasında sürer. Günde belli bir saat bu plakları kullanmak gerekir.