İmplant, eksik olan dişin yerine kullanılan bir diş tedavisi yöntemidir. Diş implantı, titanyumdan yapılan bir vida şeklindeki yapay diş köküdür. İmplant, çene kemiğine yerleştirilir ve doğal diş kökü gibi davranır. Bunun üzerine diş protezi yerleştirilir.
Diş implantı, estetik bir gülüş elde etmek, çiğneme fonksiyonunu iyileştirmek ve çene yapısını korumak için etkili bir seçenektir. İmplant, yanındaki diğer dişlere zarar vermez ve doğal bir diş gibi yemek yiyebilir, konuşabilir ve gülebilirsiniz.
İmplant Nasıl Yapılır?
İmplant tedavisinde ilk olarak diş, çene yapısı incelenir. Bir röntgen çekilerek tedavi planı yapılır. İmplant tedavisine bir diş hekimi tarafından öncelikle hastaya hafif bir sedasyon yani lokal anestezi verilerek başlanır. Böylece hasta ağrı veya rahatsızlık hissi duymaz. Çene kemiğinde bir kesi açılır ve implantın yerleştirileceği bir oyuk hazırlanır. İmplant bu çene kemiğine güvenli bir şekilde yerleştirilir.
İmplantın yerleştirildiği çene kemiğinin iyileşme süreci oldukça önemlidir. İmplantın çene kemiği tarafından iyice tutulması birkaç ayı bulabilir. Bu süre içerisinde geçici bir diş protezi kullanılabilir. İyileşme süreci tamamlandıktan sonra implant üzerine kalıcı bir diş protezi yerleştirilebilir. Bu diş protezi doğal bir görünüm için özel olarak tasarlanır.
İmplant Neden Yapılır?
İmplant eksik dişlerin yerine geçmek için kullanılır. İmplant, kaybedilen dişin yerini alarak estetik bir gülümseme ve çiğneme yeteneği sağlar. Diş implantları aynı zamanda köprü gibi durumları desteklemek için kullanılabilir. İmplantlar yapay dişlerin veya köprülerin sabit bir şekilde yerinde durmasına yardımcı olabilir.
Eksik dişlerin olduğu bölgelerde çene kemiği zamanla erimeye başlayabilir. Diş implantları çene kemiğinin korunmasına yardımcı olabilir. İmplantlar estetik bir gülümseme oluşmasına yardımcı olur. Doğal dişler gibi görünürler. Eksik dişler konuşma problemlerine neden olabilirler. Diş implantları da eksik dişlerin yerini alarak konuşma sorununu ortadan kaldırırlar.
İmplant Tedavisi Avantajları
İmplant tedavisinde en büyük avantaj, implantın vücudun bir parçası olarak görülüp çiğneme fonksiyonunda bir sorun yaratmadan doğal bir şekilde çalışmaya devam etmesidir. Diş implantları titanyumdan oluşur ve çene kemiği titanyumu vücuda uyumlu şekilde algılayıp yüksek doku uyumu sağlanır. Başarı oranı da yüksek bir tedavi türüdür.
Estetik olarak doğal dişe çok yakın bir görünüm oluşturacağı için avantajlı bir tedavi türüdür. Hem görünüşü hem kullanışı yönünden doğal bir dişten ayırt edilmesi zordur. Yüksek kaliteli bir implant ömür boyu kullanılabilir.
İmplant dişler, doğal dişlerle aynı fonksiyonda ilerler. Beslenme veya diş bakımı zamanlarında sorun yaşanmaz. Diş implantı, çevresindeki dişlerin kesilmesi ya da zayıflatılmasıyla ilgili bir problem yaşatmaz, doğal dişleri korur ve etkilemez.
İmplant Tedavisi Uygulama Aşamaları
İmplant tedavisi uygulama aşamaları birkaç adımla gerçekleşir. Öncelikle muayene edilerek hastanın implanta uyumlu bir çene kemiği yapısı olması durumu değerlendirilir. Sonrasında bir kesi yapılarak implant yuvası açılır. İmplant çene kemiğine yerleştirilir ve iyileşme dönemine girilir. Bu süreç alt çene-üst çenede farklı zaman sürelerine ulaşabilir. İmplant bulunduğu ortama uyum sağladıktan sonra protez diş için ölçü alımı ve renk belirlenmesi yapılır. Protez diş yerleştirildikten sonra işlem tamamlanmış sayılır.
Kimlere İmplant Uygulaması Yapılamaz?
İmplant uygulaması herkes için uygun olmayabilir. İmplant, çene kemiğine yerleştirilen bir işlem olduğu için çene kemiğinde yeterli bir alan bulunması gerekir. Bulunmaması durumunda kemik grefti gibi ek alan açma işlemleri gerekebilir. Bu nedenle öncelikle bir muayene ile implant işlemine uygunluğunuz kontrol edilmelidir.
Diş eti hastalığı olan kişilere implant uygulaması önerilmeyebilir. Öncelikle diş eti hastalığı tedavi edilmeli daha sonrasında implant işlemi gerçekleştirilmelidir. Diyabet, bağışıklık sistemi sorunları gibi hastalıklar diş implantı uygulamasını etkileyebilir. Hamilelik döneminde implant tedavisi ertelenmelidir. Aynı şekilde çok genç yaşlarda da çene kemiği tam gelişmediği durumlarda implant tedavisi ertelenmelidir.
İmplant Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
İmplant tedavisi, genel sağlık durumu iyi olan, çene kemiği işleme uygun ve eksik dişleri bulunan kişilere uygulanabilir. İmplant tedavisi, eksik dişlerin yerini almak için kullanılır. Tek dişe uygulandığı gibi birden fazla diş eksikliğinde de uygulanabilen bir tedavidir. Tamamen dişsiz bir kişinin protez kullanımını desteklemesi için bazı yerlere implant tedavisi yapılması gerekebilir. Üzerine takılan protezlerin güvenli bir şekilde yerine durmasını sağlar.
Yine aynı şekilde köprülerin desteklenmesi için implant tedavisi yapılabilir. İmplant tedavisi çene kemiğini de koruyan bir işlemdir. Estetik bir görünüm de sağlandığı için tercih edilir. Diş implantının tedavisi birçok duruma bağlı olarak uygulanabilir.
İmplant Aşamaları
İmplant aşamaları aşağıdaki sırayla gerçekleşir.
- İlk olarak gereken ön taramalar yapılır. Hastanın implant işlemine uygun olup olmadığı belirlenir. Ağız içi detaylı muayene edilerek kaç adet implant uygulanacağı, implant üzerine yapılacak protezin cinsi vb. detaylar belirlenir.
- İmplant operasyonu, uygun cerrahi aletler ile implantın yerleştirileceği yuvanın açılması işlemiyle başlar. İmplant bu yuvalara yerleştirilir. Dikiş ile bu işlem tamamlanır. İmplant sürecinin tamamen bitmesi için implantın çene kemiği ile bütünleşmesi beklenir.
- İmplant yerleşmesi ve çeneye uyum sağlaması süreçlerinden sonra iyileşme tamamlanır ve protez diş için bir ölçü alınır. Protez dişin rengine karar verilir. Sonrasında bu diş takılır ve işlemler bitmiş olur.
İmplant Yapılmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
İmplant yapılmadan önce diş hekimi tarafından ayrıntılı bir değerlendirme ve planlama yapılmaktadır. Doktorunuzla genel sağlık durumunuz hakkında bilgilerinizi paylaşmanız önemlidir. İmplant tedavisi öncesi diş eti sorunlarınız varsa bunların tedavi edilmesi gerekir. Sağlıklı diş etleri, implantın başarılı bir şekilde vücuda uyum sürecini tamamlamasına olanak sağlar. İmplant yapılmadan önce yeterli miktarda çene kemiğinin bulunması gerekir. Yetersiz görülürse ek tedaviler ile çene kemiği yeri açılabilir.
Sigara kullanımı implant tedavisi üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Sigara aynı zamanda iyileşme sürecini de etkilediği için tedavi öncesinde sınırlandırılması iyi olacaktır. Yine implant tedavisi öncesinde ağız ve diş sağlığına da dikkat etmek gerekir. İmplantı başarılı bir şekilde entegre olabilmesi için ağız sağlığının iyi olması gerekir.
İmplant Fiyatları
İmplant fiyatları, implant tedavisinde kullanılan malzemelerin kalitesine, kişinin diş yapısına, eksik diş sayısına göre değişiklik gösterebilir. İmplantlar eksik dişin yerine yapılabildiği gibi proteze veya köprüye destek olması için de uygulanabilir. Bir veya birden fazla sayıda implant tedavisi gerçekleştirilebilir. Bu nedenle implant fiyatları sizin tedavi planınıza uygun olarak değişebilir. İmplant fiyatları için bizimle iletişime geçip bilgi alabilirsiniz.