Porselen Lamina Nedir?
Porselen laminalar; dişlerin sadece ön yüzlerinden çok ince bir kesim yapılarak veya bazı vakalarda hiç kesim yapmadan da uygulanabilen oldukça ince porselen yaprak şeklindeki restorasyonlardır. Dişe uygulanan kesim miktarı çok az olduğu için doğal diş dokusunu ve bütünlüğünü koruyan bir tedavi yöntemidir. Ortalama olarak 0.1-0.5 mm kalınlığa sahiptirler. Yapı olarak çok ince oldukları için estetik olarak mükemmel sonuç vermektedirler.
İçindekiler
Lamina işleminde kullanılan porselenler "cam seramik" dediğimiz özel bir tür porselendir. İnce olması sebebiyle ışık geçirgenliğine sahiptir ve üzerine geldikleri dişin tamamen doğal gibi görünmesini sağlar.
İlk muayene esnasında dişlerin bitmiş halinin nasıl olacağını önceden görmek isteyen kişiler için mock up çalışması yapılabilmektedir. Bu uygulama ile yeni gülüşünüz hakkında fikir edinebilirsiniz.
Lamina Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanabilir?
Dişlerin görüntüsünden memnun olmayan hastalara güzel bir gülüş kazandırmak amacıyla lamina tedavisi yapılır. Lamina uygulanabilmesi için dişlerde minimal çapraşıklık olmalı veya hiç çapraşıklık olmamalıdır. Dişlerin boyundan ve şeklinden memnun olunmadığında, dişlerde antibiyotik kullanımı, sigara, çay, kahve tüketimi sonucu oluşan lekelenmeler için kalıcı bir çözüm istendiğinde, diş arası boşlukların kapatılmasında, dişlerdeki kırıkların estetik şekilde tedavi edilmesinde lamina uygulaması doğru bir tercih olacaktır.
Lamina Dişlerin Avantajları Nelerdir?
- Kaplama yapılacak olan dişlere kıyasla, lamina uygulanacak dişlerde kesim miktarı oldukça azdır. Lamina hazırlığı için dişlerden 0.2-0.5 mm'lik kesim yapmak yeterli olacaktır. Sağlıklı diş dokusunun yaklaşık %90'ı korunmaktadır. Bazı uygun vakalarda hiç kesim yapmadan bile lamina uygulanabilmektedir.
- Dişlerden yapılan kesim miktarı çok az olduğu için üzerine gelen lamina da çok ince hazırlanmaktadır. İnce olması sebebiyle alttaki doğal diş dokusunu yansıtmaktadır ve son derece doğal bi görünüş ortaya çıkar.
- Laminaların üretildiği "cam seramik" materyali ışık geçirgenliği çok yüksek bir materyaldir. Buna bağlı olarak çok doğal dişten ayıramayacağımız kadar naturel ve estetik bir sonuç elde edilir.
- Dişin tamamı porselenle kaplanmayacağı için oluşabilecek çürükler rahatlıkla tespit edilip tedavi edilebilir.
- Laminalar cilalı yüzeye sahip oldukları için kahve, çay gibi renklendirici gıdaların tüketimiyle renk değişikliğine uğramazlar. İlk günkü renklerini muhafaza ederler.
- Cilalı yüzeyleri sayesinde lamina yüzeyinde plak ve bakteri tutulumu da minimum olmaktadır.
- Materyal kalınlığı çok ince olduğu için dişe yapıştırıldıklarında dişle tam bir bütün olur ve kırılma/gerilme dirençleri oldukça yüksektir. Dişle iyi uyumu olan bir laminayı dişten sökmek mümkün olmamaktadır.
Lamina Tedavisi Kaç Günde Yapılır?
Dişlerin kesimi ve ölçü işlemini takiben birkaç gün içerisinde dişlerin bitmiş final hali hazırlanır ve dişler yapıştırılır.
Lamina Diş Fiyatları Nedir?
Seçilecek materyalin çeşidine göre lamina fiyatları değişkenlik göstermektedir.